joi, 13 ianuarie 2011

Ganduri din Gara de Nord 12.10.2011-astept comentarii si idei noi

Despre Libertate
Toti oamenii, toate fiintele vor sa fie libere dar cati oare isi merita libertatea?
1.Cusca
Prezenta vizibila a gratiilor custii are un efect devastator asupra psihicului unui ins.Acesta fiind in cusca devine frustrat, constientizand existenta unui alt ins liber, in afara custii si care il domina.
Insul care a creeat cusca isi merita libertatea deoarece a fost suficient educat la randul sau suficient intr-o alta cusca si a reusit sa-si ingradeasca porninirile telurice.
Cusca nu dispare!
Cusca in care suntem se deschide atunci cand cusca din interiorul nostru se inchide.Aceasta e libertatea constient dobandita si adevarata.
LIbertatea trebuie sa ramana la aprecierea individului care si-o asuma in mod constient.
Individul care nu-si inchide cusca interioara dar cusca exterioara se deschide inchide si pe alti indivizi in custile lor exterioare si totodata se inchide si pe el.
Evolutia in afara custii e mai grea dar totodata reprezinta desavarsirea procesului de metamorfoza, pe cand cea din interiorul custii e o evolutie indusa, sigura dar care nu se poate definitiva decat in afara custii..
Trebuie sa fim pregatiti pentru a fi liberi, altfel cusca s-ar putea deschide ulterior din ce in ce mai greu, in functie de gravitatea inchiderii custilor celorlalti.
Ca un instrument auxiliar a aparut lantul.
Acesta ofera o libertate mai buna decat cea a custii.Lantul face ca orizontul vizual sa fie neintrerupt si astfel apare o evolutie intermediara, intre cusca si libertate.
Insul este liber doar in raportandu-se la un alt obiect,fiinta sau entitate spirituala.
Insul raportandu-se la obiect, persoana sau entitate sp.se disting 2 cazuri:
1.Obiectul se afla in afara custii astfel insul se considera privat de acel obiect;
2.Obiectul se afla in cusca astfel omul este liber.
Ce se intampla cand omul se raporteaza la el insusi si nu la ceva din afara lui?
Cred ca daca obiectul,este persoana atunci el doreste sa fie "cusca".
Intoarcerea in cusca.
Insul needucat in cusca, fara o evolutie primara, elementara, la deschiderea custii si aparitia libertatii, in contact cu alti indivizi la fel ca el, se reintoarce in cusca.
"Filozofia e onania mintii."Petre Tutea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu